Nieuws

Een jaar zonder facebook

I did it

Al jaren en jaren wou ik van mijn f=Facebook account af, het eindeloze scrollen over nietszeggende berichten, advertenties en andere propaganda werd m'n humeur teveel.
Ik sprak al eerder in een bericht over mijn wens om mn account te verwijderen maar in december van 2020 heb ik het dan ook echt gedaan.
Hoewel ik nog niet van Facebook als coöperatie af ben ben ik wel (sorta) van Facebook de site af.

Status Qou

Momenteel heb ik geen facebook account meer onder eigen titel, Wel heb ik toegang tot een gedeelde account vanuit mijn vrijwilligerswerkzaamheden voor COC Eindhoven en ik heb voor diezelfde werkzaamheden heb ik ook een Workplace account (Facebook voor organisaties). Die moet ik af en toe gebruiken, en ik merk wanneer ik daar op inlog ik alweer snel verzuip in diverse negatieve en of zware politieke statements terecht kom. Dergelijke berichten zijn niet heel gek in verband met de backstreet Boys reunion tour maar toch, iets waar ik eigenlijk helemaal geen zin in heb.

Verder gebruik ik nog wel WhatsApp en Instagram. Dat eerste ben ik bang voor dat ik nooit vanaf kom, Al merk ik wel dat steeds meer mensen me weten te vinden op Telegram waar ik erg gelukkig van wordt.
Instagram kijk ik wel af en toe, en de sporadische post maar verwacht daar niet te veel van.

Hoe voel je je daar nu bij?

Eigenlijk is het een hele opluchting. Het was even wennen zonder Facebook maar het wende sneller dan ik had verwacht. Soms mis ik bepaalde dingen zoals het uitnodigen van vrienden voor feestjes, of het verkopen/weggeven van spullen via Facebook marketplace. Maar werkelijk, de rest kan me gestolen worden.

Voor het verwijderen heb ik alle verjaardagen van m'n vrienden genoteerd dus als je mazzel hebt krijg je gewoon een berichtje van me dat ik je feliciteer met je verjaardag. (ik vergeet dit nog wel eens, maar wie niet) mensen die belangrijk voor me zijn weten me te vinden. En voor de feestjes heb ik gewoon een berichtje gestuurd naar mensen.
Twijfel je of je jou facebook profiel wilt verwijderen? Het is een aanrader!


Mijn Pixel 2 Ervaring

Google Pixel 2 Osfast

22 maanden

De meeste mensen kennen mij lichtelijk als "aan zijn telefoon vastgeplakt" en daar kan ik op zeggen dat daar best wel eens een kern van waarheid in kan zitten. Mijn telefoon is echt mijn levenslijn, mijn volle agenda, mijn aantekeningen, communicatie met vrienden, familie en collega's, het bedienen van mijn huis en ook gewoon leuk vermaak via youtube of netflix. Ik doe er echt bijna alles mee. En dat kan dan ook, Mobiele telefoons zijn uitgerust met alle snufjes en sensoren en maniertjes om je er veel mee te kunnen laten doen. Zodoende ook mijn Google Pixel 2 telefoon.

Vele kennen mij ook als de tech nerd die van al het nieuwste speelgoed houd, de early adapter die dingen probeert nog voor de mensheid van het bestaan af weet en vele weten van mij dan ook dat ik niet vaak lang met een telefoon doe.
En toch ondanks deze eigenschappen doe ik nu al een jaar en tien maanden met dit toestel. Meestal smeek ik na 9 maanden al of ik alsjeblieft iets nieuws mag. omdat er weer een fantastische nieuwe functie bij is of omdat mn oude alweer versleten is of omdat de levensduur van de batterij ongeveer korter is dan de concentratiespanne van een millennial.Wat maakt deze telefoon dan zoveel anders?

Feature complete

De Pixel serie is Google vlaggenschip. het zijn de telefoons zoals Google wil dat android is, ze zijn snel, stabiel, krijgen nog lang na uitgave updates en zien er prima uit. Dat maakt ook mijn keuze voor dit toestel zo makkelijk. zelfs nu ik deze telefoon nu bijna 2 jaar heb krijg ik nog steeds nieuwe functies er bij, zelfs de fotos die ik maak zijn beter dan twee jaar geleden puur door bijwerken van de software. En meteen is dit ook een beetje mijn probleem, ofja, luxe probleem.

Ik heb nu een telefoon waar ik zo ontzettend blij mee ben die nog goed doet wat ik wil en nodig heb, dat ik geen noodzaak meer heb om vanaf maart meteen een nieuwe te bestellen. Iets waar ik eigenlijk wel zin in heb, maar iets waar ik geen reden voor zie. Is dit het dan? Ben ik zo oud aan het worden dat ik niet meer wil veranderen? Is dit toestel zo zalig makend? of zijn juist nieuwe telefoons niet aantrekkelijk meer? EIgenlijk wil ik het antwoord ook niet weten. want stel je voor dat ik oud word.

Hoesje?

Ik heb geen hoesje om mn telefoon, het enige wat dat ding veilig houd is een sticker op de achterkant. gewoon een simpele blauwe sticker. Ik gebruik geen hoesje want dat vind ik lelijk en onhandig. Daarnaast merk ik dat ik dan sneller denk van "ach er zit een hoesje omheen" en dan minder voorzichtig ben. Ik heb dit geval ook al een paar keer stoten of laten vallen van kleine hoogtes, maar het glas op telefoons tegenwoordig is zo goed dat het amper breekt bij normaal gebruik. En zoals je op de foto ziet is er weinig op mn telefoon aan te merken, een paar kleine echt heeeele kleine krasjes op het scherm, hier en daar wat minder gave randjes op knoppen, maat de pixel twee is gewoon een solide telefoon.

Conclusie

Voorlopig ben ik echt nog wel dik tevreden. ik verwacht dat ik mn abbonement door laat lopen tot later in 2020 als er nieuwe toestellen op de markt komen en dan nog wel eens kijk of ik een nieuwe wil. Of als ik hem in de tussentijd laat vallen dan word het misschien wat meer nodig om een nieuwe te bestellen. Maar ik weet wel zeker dat ik mijn eerst ga orrienteren op de pixel 4 of misschien wel 5, want ik ben merktrouw haha.


Online reclames en Addblockers

Reclame en hoe we er niet om heen kunnen.

Al sinds het begin van bedrijfsvoering maakt men al reclame. Denk aan de mooie etalages, naar posters in bushokjes tot aan flashy pop ups op het internet. Op z'n grote planeet met zoveel mensen en zoveel concurrentie is het voor een bedrijf nog nauwelijks haalbaar om ook maar een beetje op te vallen. EN TOEN KWAM HET INTERNET. Met de komst van het internet werd reclame maken ineens een stuk anders. Voor een paar euro per maand kon je jouw bedrijf bovenaan de zoekresultaten zetten van google of facebook. Met je telefoon en een trial-versie van Adobe premiere kan je al een reclamespotje opnemen en online zetten. en voor een paar tientjes komt deze ook nog eens te zien voor een andere video. Dit gaf veel kleine bedrijfjes weer een kansje om op te vallen. En dat deden ze, en ieder ander bedrijf wat de kans kreeg.

Het geld wat zij betaalde voor hun reclame spotje en hoger staan in de zoek lijsten was big business. En als jouw site een beetje goed bezocht werd betaalde bedrijven jou om op jouw site gezien te mogen worden. En van deze inkomsten kon jij jouw site draaiende houden.

hanging shop door sign

Er is zo iets als te veel

Nu.nl is een van de meest populaire nieuws websites van nederland. vele duizenden bezoekers per dag. bedrijven staan dus wel te popelen om hun producten daar aan jou te laten zien in de hoop dat jij daar gaat kopen.

en Daar speelde nu.nl op in door op hun site ruimte te maken voor advertenties. Heel veel ruimte!

neem de eerste indruk van de site

plaats daar een raster over heen zodat je de vakken kan tellen

en reken dan de hele boel uit

In dit voorbeeld zie je hoe ik de website geladen heb. vervolgens heb ik er een raster over heen geplaatst. hiermee kon ik makkelijk uitrekenen wat reclame is en wat nieuws.

Hierdoor zie je dus dat 68% van de site reclames zijn en slechts 14.5% zijn nieuwsberichten. Het is voor mij echt te ver als je site 3 maal meer reclame toont dan waar je site voor bedoeld is.

Ik begrijp dat jullie je brood ook moeten verdienen. Maar gaat dit niet erg ver. Speciaal voor nu.nl heb ik een adblocker geinstalleerd.


Green trees nature

Lentekriebels

Dat jaarlijkse fenomeen waarbij dagen langer worden, meer licht onze helft van de planeet beschijnt en het collectieve libido naar ongekende hoogtes stijgt is weer aangekomen. Ik heb het hier natuurlijk weer over de lente.

Nu er weer mooi blad aan de bomen begint te groeien merk ik dat ik weer een reden heb om wat meer fotos te maken, vandaar ook de mooie bomen, Deze foto is gemaakt langs mijn fietsroute naar het werk, net voor de Dommel.

Een grote schoonmaak is nog gelukkig uitgebleven, maar grover onderhoud wordt nu uitbesteed aan de huishoudelijke hulp. Toch bereid ik me voldoende op dit seizoen: hooikoorts tabletten ingeslagen, de airconditioner alweer in de kamer staan en ook twee nieuwe korte broeken ten aanschaf genomen.

Aanstaande vrijdag is het koningsdag, nederlanders vieren dan de verjaardag van de monarch door met een deken op de grond te gaan zitten en hun oude rommel te verkopen. Voor buitenstaanders het meest vreemde fenomeen wat je kan bedenken en ik ben het daar helemaal mee eens. Desondanks is het voor nintendo collectors als ik een gouden tijd. Als je veel geluk hebt zijn op dit soort markten de pareltjes uit de 90’s te vinden. een oude Gameboy of net dat ene Nintendo 64 spel. Maar omdat ik al vrij veel van deze geldboompjes thuis heb liggen ga ik zelf de gelegenheid nemen om mijn spullen te verkopen.

Dat geld kan ik dan mooi weer investeren in een nieuwe TV, Want moet de aankomende lentebui en zomerstorm toch droog en vermakelijk doorkomen lijkt me.

vergeet niet je belastingaangifte te doen voor 1 mei.


#DELETEFACEBOOKNOW

Ik was er al vroeg bij, een van de eerste nederlanders die Facebook had en het vol trots aan iedereen vertelde. Ik had Hyves namelijk nooit leuk gevonden en facebook was toen een mooi en goed platform wat  een stuk breder was dan hyves en andere netwerken van dat moment.

Al snel had ik een leuk groepje vrienden op facebook en dat zijn er door de jaren alleen maar meer geworden. Van tijd tot tijd zijn er ook mensen uit mijn vriendenlijst gegaan omdat het contact verwaterde of om andere redenen.  Besteedde dagelijks wel enkele uurtjes met het liken van berichten of  door mijn tijdlijn heen scrollen en videos van fake news bekijken, je zou kunnen zeggen dat ik er behoorlijk aan verlsaafd was. en misschien nog steeds wel ben. Aan alle kanten wil ik er namelijk onderuit komen, maar toch ontkom ik er niet aan om er toch even op te gluren of voor vrijwilligerswerk iets te moeten posten, updaten of bijhouden.

Ik ben al weken en weken aan het pogen af te kicken van facebook. Maar het blijft een sterke grip op mij hebben. Ik mis het om mijn verhalen en ervaringen met mijn vrienden te kunnen delen, hun reacties te lezen en contact te onderhouden. Ondanks dat ik aan alle kanten vrienden om me heen heb en verhalen van iedereen mee krijg voel ik soms dat ik een heleboel mis in mijn leven.

Mijn besluit om te minderen met facebook staat wel vast. Als het even kan wil ik er zo min mogelijk mee te maken hebben.

Toch wil ik wel wat met vrienden en mensen kunnen delen. Er zijn een aantal andere platformen die ik kan proberen zoals instagram of Vero. Maar geen van die platformen bieden alle mogelijkheden die facebook heeft. En als goede ICT’er ga je dan je eigen oplossing bedenken. Gezien ik ook een luie ICT’er ben heb ik besloten maar eens gebruik te maken van de blog functie van mijn website.

En wat ik nou met m’n facebook profiel doe… voorlopig laat ik deze nog even staan, maar gebruiken zal ik hem niet meer veel.